Aile Konutu Şerhi

   AİLE KONUTU ŞERHİ

TMK 194 – “Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.
Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini (Ek ibare: 6518 S.K. m.44 - yürürlük: 19.2.2014) “tapu müdürlüğünden” isteyebilir.
Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı haline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.”

Aile konutu olarak özgülenmiş taşınmazın maliki olan eş, diğer eşin açık rızası olmadan, bu taşınmazı devredemez veya onun üzerindeki haklarını sınırlayamaz. Diğer eşin oturma haklarını kısıtlayacak sınırlı ayni haklar kuramaz. Diğer eşin rızasını almayan malik eşin aile konutu üzerinde yaptığı tasarruflar kanun gereği geçersiz olacak, gerçekleşen tesciller ise yolsuz tescil olacaktır. Ancak iyi niyetli üçüncü kişilerin yolsuz tescile dayanarak ayni hak kazanmaları mümkündür. Bu hususun bertaraf edilebilmesi için malik olmayan eş taşınmazın aile konutu olarak özgülendiği konusunda tapu kütüğüne şerh verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilir. Bu şerh açıklayıcı olup 3.kişilerin yolsuz tescile dayanarak ayni hak kazanmalarının önüne geçer.

Aile konutu şerhi verilebilmesi için, merkezi nüfus idaresi sisteminden veya nüfus müdürlüğünden alınan yerleşim yeri belgesi ile medeni hali gösterir nüfus kayıt örneği aranır.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü genelgesine göre her iki eş de bu istemde bulunabilir.

Aile konutu şerhi nasıl konulur?

Tapu Sicil Tüzüğü md. 49 gereği MERNİS aslı sistemden yerleşim yerine ilişkin belge ve vukuatlı nüfus örneği ile beraber kişi tapu sicil müdürlüğüne giderek ilgili taşınmaz üzerine şerh koydurabilir.

MADDE 49 – (1) Tasarruf hakkını yasaklayan şerhler için;

c) Aile konutu şerhi için merkezi nüfus idaresi sisteminden veya nüfus müdürlüğünden alınan yerleşim yeri belgesi ile medeni hâli gösterir nüfus kayıt örneği,

aranır.

 

Avukat Duygu ÖZMAN IŞIKOĞLU

İzmir doğumlu olan Avukat Duygu ÖZMAN IŞIKOĞLU İzmir Selma Yiğitalp Anadolu Lisesi Ağırlıklı Yabancı Dil bölümünden (İngilizce) mezun olmuştur.

2000 yılında başladığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2004 yılında mezun olup, stajına Ankara'da başlamış ve İzmir'de tamamlamıştır. Avukat Duygu ÖZMAN IŞIKOĞLU Merkez Bankası staj programı, İş Hukuku Eğitim S...Devamı...